Wat is epoxy?

Epoxy's zijn kunstharsen. Meestal bestaat een epoxy product uit twee componenten: een basiscomponent (hars) en een (ver)verharder. Soms is er een derde component, meestal een vulstof (bijvoorbeeld zand of grind). Om epoxy's te kunnen verwerken, bevatten ze een oplosmiddel. Soms is dat water, soms een organisch oplosmiddel. Er zijn oplosmiddelen die niet verdwijnen door verdamping, maar in het eindproduct worden opgenomen. Zo komen ze niet in het milieu terecht. Dergelijke oplosmiddelen worden reactieve verdunners genoemd.

Door zijn harde eigenschappen kent epoxy veel industriële toepassingen en wordt het veel gebruikt in coatings, lijmen en composietmaterialen waarin glasvezel is verwerkt (boten, vleugels van vliegtuigen, carrosserieën, etc).

Epoxy is een thermohardende kunststof. Tijdens de productie is epoxy dun-vloeibaar en leent zich voor het impregneren van vezelmateriaal. Na uitharding noemt men de combinatie met glasvezel of andere vezels composiet. Composieten zijn licht en sterk, weer- en waterbestendig.

Daarnaast wordt epoxy gebruikt als basis voor producten. Een paar voorbeelden daarvan zijn epoxylijm/epoxyhars, verf en vloeren. Epoxy heeft een druk- en treksterkte, die twee keer groter is dan die van beton. Door de vloeistofdichtheid kan epoxy worden toegepast in vele bewerkingen, waaronder als vloertoepassing. Zowel in de industrie als voor consumenten.

 

Waar gebruik je epoxy?

Epoxy vloeren worden vooral toegepast in bedrijfsruimtes, winkelruimtes en andere omgevingen waarin hoge eisen worden gesteld aan de vloer. Door het naadloze karakter en de strakke look, zie je epoxyvloeren ook wel terug in het moderne interieur, zij het minder frequent want epoxy heeft ook een aantal nadelen ten opzichte van bijvoorbeeld polyurethaan.

 

Wanneer gebruik je epoxy?

Epoxy is geschikt voor veel klussen, omdat deze heel veelzijdig is. Het is erg geschikt als lijm, om een houten oppervlak voor te behandelen voor extra waterbestendigheid, of om mee te lamineren. Daarnaast kunnen er nog verschillende additieven aan toegevoegd worden om het bijvoorbeeld dikker, lichter, of makkelijker schuurbaar te maken. Het is sterker dan Polyester (chemische hechting) en hecht aanzienlijk beter aan andere oppervlakken (mechanische hechting). Daarnaast bevat epoxy geen oplosmiddelen, waardoor het geen vervelende lucht heeft zoals polyester, en er niks in oplost.

 

Waarom gebruik je epoxy?

  • Epoxyvloeren zijn bestand tegen een groot aantal chemicaliën en zuren;
  • De vloeren zijn decoratief. Epoxyvloeren zijn leverbaar in veel verschillende kleuren en uitvoeringen. Voor een nog mooier resultaat is het mogelijk om de vloeren uit te voeren in betonlook of in te strooien met flakes;
  • Snel verwerkbaar
  • Epoxyvloeren zijn zeer goed te onderhouden. De vloeren zijn naadloos, vloeistofdicht en daardoor ook gemakkelijk te reinigen.
  • Duurzaamheid. Epoxyvloeren zijn uitvoerbaar met vloerverwarming. In combinatie met vloerverwarming heeft u geen radiatoren meer in het zicht hangen. U bespaart dus energie én ruimte. Doordat de gietvloer geen randen kent, gaat deze volledig op in de ruimte.
  • Stevig. Dat maakt epoxyvloeren geschikt voor zwaar gebruik en mechanische belasting, zoals heftruckverkeer in loodsen, magazijnen en werkplaatsen.

Hoe gebruik je epoxy?

Onze epoxy wordt veelal gebruikt in een combinatie waar en hars en harder bij elkaar komen. Hierbij bestaan onze producten meestal uit twee componenten, maar kunnen ook bestaan uit drie componenten.

 

Gevaren van epoxy

De grootste problemen ontstaan als epoxyproducten op de huid terechtkomen. In eerste instantie leidt aanraking van de huid met epoxyharsen, verharders en/of reactieve verdunner tot roodheid, jeuk en pijn. Langer durend contact kan leiden tot irritatie-eczeem. De huid is dan beschadigd. Ongeveer 1 op de 5 mensen die met epoxy werken ontwikkelt daarnaast een allergie. Ook een allergie uit zich in eczeem, meestal het eerst op de handen en de onderarmen. Soms ontstaat ook roodheid en zwelling in het gezicht. Allergische reacties treden na elke volgend contact met epoxyhars en -harder in steeds sterkere mate op. De enige oplossing is absoluut geen contact meer met deze stoffen te hebben. 

Door het inademen van dampen van epoxygebonden reparatiemiddelen kunnen de slijmvliezen van ogen en luchtwegen geprikkeld raken en kan een allergie van de luchtwegen ontstaan, maar dit komt veel minder vaak voor dan een huidallergie.













Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »