Veilig werken met epoxy

Na enkele dagen al kunnen epoxyharsen en de bijbehorende harders, de huid van handen, benen en aangezicht aantasten. Bovendien kunnen zij ernstige en hardnekkige huidallergieën veroorzaken.

 

Blootstelling

Blootstelling aan epoxy's kan via de huid en door inademing. Het contact met epoxy's kan plaatsvinden bij:

  • Transport van de grondstoffen
  • Opslag van de grondstoffen
  • Productie
  • Uitvoering van de werkzaamheden
  • Schoonmaak en reparaties van gereedschap en apparatuur
  • Opslag en afvoer van het afval

 

Gevolgen

De grootste problemen ontstaan als epoxy op de huid terechtkomt. In eerste instantie leidt aanraking van de huid met epoxyharsen, verharders en/of reactieve verdunner tot roodheid, jeuk en pijn. Langer durend contact kan leiden tot irritatie-eczeem. De huid is dan beschadigd. Ongeveer 1 op de 5 mensen die met epoxy werken ontwikkelt daarnaast een allergie. Ook een allergie uit zich in eczeem, meestal het eerst op de handen en de onderarmen. Soms ontstaat ook roodheid en zwelling in het gezicht. Allergische reacties treden na elke volgend contact met epoxyhars en -harder in steeds sterkere mate op. De enige oplossing is absoluut geen contact meer met deze stoffen te hebben. 

Door het inademen van dampen van epoxygebonden reparatiemiddelen kunnen de slijmvliezen van ogen en luchtwegen geprikkeld raken en kan een allergie van de luchtwegen ontstaan, maar dit komt veel minder vaak voor dan een huidallergie.

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »